lördag 10 december 2016

Mina tankar om att skriva ett CV som är värt att läsas

För att söka jobb behöver man ju oftast ett CV. Ett CV i sig är ju inte så svårt att fixa, bara att skriva ner vad man har gjort i kronologisk ordning, men ett CV som står ut ur mängden bland alla andras CV:n - det kräver lite mer jobb och tanke bakom


I stort sett alla rekryterare tittar på CV:t, men bara ca 40% tittar på det personliga brevet. Det säger en del om hur viktigt det är med ett bra CV!  Ett bra CV står ut på ett positivt sätt, det är välskrivet, lättläst och talar till rekryteraren.

Hur man ska skriva ett CV skiljer sig mycket åt beroende på vem man frågar. Jag frågade min bror, som har läst en del CV:n, som tyckte "max en A4, kort och koncist, inget irrelevant".

Jag var på ett seminarium om just CV-skrivande för ett tag sedan. Där menade man att två A4, mer om man har någon expertis som ska beskrivas, är lagom. Dessutom en kort sammanfattning precis i början, som beskriver varför man vill ha jobbet man söker, just för att så många inte ens tittar på det personliga brevet.


  • Utforma ditt CV för din branch!

Hur man väljer att utforma sitt CV kan bero på vilken typ av jobb man söker. Söker man ett jobb som är kreativt och skapande, då ska man låta sin kreativitet skina igenom i CV:t. Det funkar kanske inte lika bra med ett kreativt CV om man söker jobb som t.ex. medicinsk sekreterare... :)

Meningarna om HUR KREATIVT ett CV får vara går isär litegrann. En del säger att det är ett otyg och en del tycker det är jättebra. Rådet jag skulle ge är att vara LAGOM!

Rekryterare som läser många CV:n vill ofta att ett CV ska följa en viss form för att det ska vara lättare att läsa och jämföra med andra och för att det ska passa en viss arbetsgång. Får man in ett CV som är heeeelt uppåt väggarna annorlunda passar det inte in i formen och blir "jobbigt". Andra tycker att det är skitkul med något som verkligen står ut och blir ett avbrott i monotonin.

Susanne Nyman - Mitt (lagom) kreativa CV
Mitt CV - Jag har gjort en prydlig, men lite lekfull, layout, som skiljer sig från ett strikt CV, men jag har ändå följt den klassiska strukturen på innehållet.


  • Matcha annonsen!

Det man ska tänka på är att matcha CV:t med den arbetsplats man skickar det till. Söker du på annons, läs annonsen noga och se till att matcha det de söker. Söker de en analytisk person, ge exempel på hur du är analytisk i ditt CV. De ska kunna bocka av allt de söker i ditt ditt CV.


  • Exemplifiera och kvantifiera!

Det här pratades det mycket om på seminariet jag var på. Berätta inte bara vad du har gjort, utan även HUR du gjorde det och vilket RESULTAT det gav. Den här biten är värd att lägga ner lite extra tid på. Det är här du talar om för din blivande arbetsgivare hur du fungerar i olika situationer och hur du kan hjälpa dem!


  • Rensa!

Du behöver inte skriva om precis ALLT du har gjort sedan grundskolan, välj istället ut det viktigaste och mest relevanta att skriva mer om. En rekryterare är inte så intresserad av att veta att du sålde fisk på torget som tonåring när du som medelålders söker jobb som multimediaproducent... OM du inte har en poäng med att ta med det, något du lärde dig då, som har gett dig egenskaper du har nytta av nu.


  • Dubbelkolla allt!

Se till att du har rätt kontaktuppgifter (superviktigt, hur ska de annars få tag på dig?). Läs igenom allt både en och två gånger, gärna tre. Ta bort ord som "nog", "kanske", "väl" och liknande. Det är ord som får dig att låta osäker. (Typiskt tjejer, faktiskt...) Ta också bort smileys och emojis!
Använd stavningskontrollen så du inte har onödiga stavfel. Slarvigt skrivna CV:n åker oftare i soporna!

Slutligen - låt gärna någon annan läsa igenom och komma med kritik. Ta till dig av kritiken och skriv om. Har du tid, låt CV:t ligga några dagar innan du tittar på det igen. Då hinner man få lite fräscha ögon och man har låtit hjärnan få lite tid att bearbeta och komma på nya sätt att uttrycka sig.


Lycka till! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar